Agenda

24 november 2017

Zinzoekers: Wee Sing

 

26 november 2017

M25: Sinterklaas Cadeau actie

 

28 november 2017

Intervisieavond Godly Play

 

1- 3 december 2017

Zinzoekers: 

Pelgrimsweekend Keulen

 

4 december

Zinzoekers aan tafel

 

17 december 2017

M25: Advent Actie & Diner

 

26 januari 2017

Zinzoekers: Food & Film

Een zoon komt thuis

De maaltijd zelf vertelt het verhaal, de zintuigen luisteren. Bij het voorgerecht, een mooie groene soep, is er nog niets aan de hand. Geen reden om weg te gaan, we hebben het toch goed samen? Het hoofdgerecht laat zien dat dat een wensdroom is. Bruine stoof uit de pot, geen borden. Bruin papier op tafel, grote schalen vol groenten, gefrituurde schillen. Varkensvoer. Het licht gedoofd. We bevinden ons in de verlatenheid. Maar niet voor altijd, want met het nagerecht breekt het feest aan: zware chocolade-truffeltaart tegen wit tafellinnen, vijgen, knalgele Braziliaanse taartjes, een heerlijke dessertwijn.

De kenner had het misschien al door, het is het verhaal van de verloren zoon. StekJong is al een tijdje bezig met een nieuw project: De Tafel van Hoop. We experimenteren met eten en delen en rituelen. We willen de eettafel heroveren als een plek van betekenis, verdieping en echte ontmoeting. En het werkt nog ook!

Elke keer vormt een bronverhaal de rode draad van de avond, uit de bijbel of zelfgeschreven. En met elke gang verdiept het verhaal zich. Gesteund door gespreksvragen gaan tafelgenoten al snel de diepte in. ‘Heb jij wel eens alles achter willen laten, een nieuw leven beginnen?’ ‘Ja dat heb ik gedaan, ik ging naar Amerika, maar ik bleek mezelf te hebben meegenomen.’ Aan een andere tafel was iemand een zus ‘verloren’, iemand anders een zoon. Ze zijn er allemaal, vaak met dubbelrollen: jongste zonen, oudste dochters, vaders en moeders.

Het meest krachtig waren de ‘tableau vivants’, een speelse vorm uit theater of bibliodrama, waar je samen een scene uit een verhaal uitbeeld, zonder woorden. Pijnlijke scheidingen, ontroerende herenigingen, alternatieve verhaallijnen, het kwam allemaal langs en bracht van alles naar boven. Voor mij was het antwoord op de laatste vraag, bij het dessert, dan ook duidelijk. ‘Wat is voor jou thuiskomen?’ ‘Hier en nu, met jullie’. Mensen die je nauwelijks kent, maar in wie je je herkent, bij wie je je zomaar ineens gekend kunt voelen. Thuis is groter dan gedacht.

Ook een Tafel van Hoop organiseren? Mail jbartling@stekdenhaag.nl