Agenda

24 november 2017

Zinzoekers: Wee Sing

 

26 november 2017

M25: Sinterklaas Cadeau actie

 

28 november 2017

Intervisieavond Godly Play

 

1- 3 december 2017

Zinzoekers: 

Pelgrimsweekend Keulen

 

4 december

Zinzoekers aan tafel

 

17 december 2017

M25: Advent Actie & Diner

 

26 januari 2017

Zinzoekers: Food & Film

 

Dialoogavonden kerk & Moskee 


Op twee vrijdagavonden in februari en maart 2015 stonden er in Segbroek bijzondere ontmoetingen op het programma. De jongerengroep van de Bethlehemkerk wil zich verdiepen in de islam en heeft daarom via StekJong gevraagd om een dialoogavond. Binnen het netwerk van StekJong vonden we de jongeren van de moskee Anware Mustafa ook enthousiast voor zo’n ontmoeting.

De eerste avond van het tweeluik vond plaats in de moskee aan de Herschelstraat waar ongeveer 20  jongeren elkaar wat schuchter leren kennen onder het genot van een heerlijke Surinaamse maaltijd. Tijdens het eten vertelt één van de jongvolwassenen uit de moskee waar de islam voor staat en wat het voor hem betekent om moslim te zijn. Daarna worden we door de voorzitter rondgeleid door de prachtige verbouwde moskee en wordt er uitleg gegeven over de indeling en aankleding van de ruimtes. In de gebedsruimte worden we verrast door een mooie voordracht: er wordt gereciteerd uit de Koran door iemand die daar een speciale studie voor doet. Daarna gaan we op het lekker zachte tapijt zitten in gemixte groepjes om meer van elkaar te weten te komen via een vragenspel. Een greep uit de vragen: “Wanneer is jouw leven geslaagd?”, “Bid je dagelijks? Vertel er iets over..”  en “Als je weet dat je nog maar kort te leven hebt, wat zou je dan willen doen?”. Dit resulteerde in veel herkenning en interessante nieuwe inzichten.

De tweede avond was een aantal weken later in de Bethlehemkerk aan de Laan van Meerdervoort. Vrijwilligers hadden de hele dag pannenkoeken gebakken, met kaas, gebakken groenten, aardbeien, slagroom, jam of discodip. Het was een waar pannenkoekenbuffet waar van gesmuld werd. Na het eten vertelde de jeugdouderling iets over het christelijk geloof en daarna werd het tijd om in de kerkzaal wat uitleg te geven over de viering op zondag, het zingen, de preekstoel etc. De organist van de kerk heeft nog iets vertelt over het orgel en ieder die dat wilde mocht het orgel uitproberen. Daarna zijn de jongeren in groepjes gaan zitten en hebben ze nagedacht over wat een goed vervolg zou zijn van deze dialoogavonden. Na een tijdje nadenken daarover worden alle jongeren wel enthousiast om na twee keer zo met elkaar te praten ook iets met elkaar te ondernemen.

Kortom: deze ontmoetingen worden vervolgd en zijn erg leerzaam en leuk voor jongeren.
Wilt u ook een ontmoeting, rondleiding of brainstormen over interreligieuze dialoog? Neem contact op met Robin de Jong: rdejong@stekdenhaag.nl